Barolo
Barolo je červené víno z odrůdy Nebbiolo, která se pěstuje v oblasti Barolo v italské provincii Cuneo v Piemontu. Je to jedno z nejznámějších a nejdražších italských vín a je považováno za jedno z nejlepších vín na světě. Hrozny Nebbiolo jsou malé a modré a mají vysoký obsah kyselin a tříslovin. Vína Barolo jsou typicky temně červená s tmavě fialovými odstíny. Mají intenzivní a komplexní vůni, která zahrnuje tóny červeného ovoce, květin, koření a dřeva. Chuť je bohatá a plně tělnatá, s vysokým obsahem tříslovin. Vína Barolo potřebují čas na zrání, aby se rozvinula jejich plnost chuti a vůně. Nejlépe se pijí po deseti až dvaceti letech od sklizně. Barolo je ideální k těžším jídlům, jako je hovězí maso, zvěřina, sýry a těstoviny. Některá z nejznámějších a nejvyhledávanějších vín Barolo pocházejí z oblastí Bussia, Monforte d'Alba a Serralunga d'Alba.