Tento měsíc zavítáme do rodinného vinařství La Togata

Togata je malé rodinné vinařství s vinicemi na jihu Montalcina a vinnými sklepy v oblasti S. Angelo in Colle. Usedlost nyní tvoří nádherná vila lososové barvy typu devatenáctého století s pěti podlažími a impozantním vinným sklepem vytesaným do skály, ale s nejmodernějšími systémy pro vinifikaci a uchovávání lahví. V cuvée jsou lahve uchovávány od prvního roku výroby a to 1990.
 
 
Rodina a její filozofie
Togata patří rodině Angel, které dominují ženy. Stephania, Vanessa a Azzurra. Podnik vede také paní Jeanneth Angel, mistryně vína, která má dlouholeté zkušenosti s mezinárodním marketingem ve světě vína.
 
la-togata-01
 
 
Každý krok výroby je osobně sledován s maximální pozorností a oddaností: od péče o vinice, až po řez rostlin (pouze ruční). Výběr hroznů vhodných pro výrobu vína, až po kvašení s řízenou teplotou. Od zrání ve středně velkých sudech ze slavonského dubu, které dodávají vínu rovnováhu, až po výběr zrání. Cílem není vyrábět víno rychloobrátkově, ale víno, které lze ocenit a u kterého je především cítit veškerá láska a vášeň, kterou toto malé vinařství do jeho výroby každý den vkládá.

 

la-togata-02 

 
Sklípek ve vinařství
Sklep, vytesaný do kamene, byl postaven nedávno a je vybaven nejmodernějšími technologickými řešeními. Prostor, v němž víno zraje, je tepelně izolovaný a vybavený počítačovým klimatizačním systémem, který má udržovat relativně stálou teplotu, která však nikdy nepřekročí 18 stupňů. Sudy ze slavonského dubu zakoupila firma Garbellotto z Conegliano Veneto, která je světoznámá svou profesionalitou a kvalitou svých výrobků. Dubové sudy (z francouzského dubu) byly zakoupeny od společnosti Tonellerie Barthomieu.
 
Vedoucím sklepa je pan Alberto Angel. 
 
Vína, která expandují a zasloužila si světová uznání i pár oblíbenců mezi hvězdami
Z vynikajících hroznů se vyrábí vynikající vína, která ocenily osobnosti jako George Bush, Bill Clinton, Tony Blair nebo Bill Gates.
Od výroby vína Reserve Brunello di Montalcino 1999 se vinařství stalo součástí vinného lístku Quirinale a od roku 2006 je na vinném lístku ve Vatikánu. Na italském trhu má La Togata zastoupení na několika prestižních místech v Římě nebo Florencii. V zahraničí jsou hlavními trhy: USA, Kanada, Portoriko, Německo, Rakousko, Belgie, Francie, Nizozemsko, Dánsko, Polsko, Rusko, Švýcarsko, Čína, Singapur, Thajsko.
 
 
la-togata-03
 
Zlatou medaili a ocenění si pak vysloužilo víno Brunello di Montalcino La Togata DOCG – 2016 rovnou dvakrát tentýž rokStříbrnou medaili pak Brunello di Montalcino La Togata Riserva DOCG – 2015 o rok dříve udělil známý kritik vín James Suckling.