Co je to grappa a jak se správně pije?

Grappa je vinný destilát původem z Itálie, kde se pije tradičně jako digestiv po večeři.
Vyrábí se z matoliny -  zbytky po lisování vína. Ze slupek, zrníček a stopek vzniká výrazná pálenka. 
Ve svých počátcích byla grappa nápojem chudých. Vinaři zbytky výlisků rozdělovali mezi své zaměstnance, kteří z nich pak vyráběli levnou grappu. Později se ale zjistili, že když se použije ta správná odrůda hroznů a zpracuje se pečlivě, výsledek je velmi chutný. Dnes se při jí při výrobě věnuje stejná péče, jako whisky, vodce nebo ginu a je čím dál oblíbenějším alkoholickým nápojem. Především mezi muži.
 
 
Jaká je její chuť ?
Grappa se podobně jako víno může vyrábět jednoodrůdová nebo spojením několika odrůd. Na použité odrůdě a jejím původu ve velké míře závisí chuť výsledné pálenky. Dalším rysem pro výslednou chuť a vůni jsou dubové sudy, ve kterých se nechávají ty nejlepší grappy odpočívat.
 
Tak se k vůni přidají dřevité tóny podobně jako u rumu nebo whiskey.
 
Podle doby zrání se dělí do několika kategorií.
Nejmladší Bianca - bílá se lahvuje krátce po destilaci, je čirá a v chuti suchá a čistá.
Když se nechá déle uležet v sudech, do 12 měsíců zrání nese označení Affinata – zralá
Mezi 12 až 18 měsíci Vecchia - stará a déle než 18 měsíců Riserva. 
 
Ještě nesmí chybět označení Aromatica - jedná se o grappu z velmi aromatické odrůdy hroznů a Aromatizzata – ochucená a obsahuje esence bylinek nebo ovoce. Její chuť je velmi zajímavá a výrazná.
 
 
grappa-02
 
 
 
Jak se pije grappa?
Ideálně z vyšší, úzké sklenky s mírně rozevírajícím se hrdlem, jaká se používá na koňak či brandy. Sklenice k pití grappy jsou pro tuto pálenku velmi typické. Rozléváme maximálně do třetiny, aby Váš čich nepřekvapila její výrazná vůně.
Mladší je ideální nachladit na 8 - 12 stupňů. Starší pak snesou teplotu mezi 15-18 stupni.  Čím vyšší je teplota, tím lépe vynikne vůně. V Itálii se grappa často podává i v pokojové teplotě.
 
 
Grappa i jako míchaný nápoj
Italové, podobně jako u nás v Čechách slivovici, skleničku grappy pijí po večeři na trávení.
Velmi často také s espressem. Tento „míchaný drink“ nazývají příhodně café correcto – správná káva. Kdyby jste chtěli tento nápoj vyzkoušet i doma na vlastní kůži (trávení) stačí do espressa přilít 1-2 cl grappy
 
Velmi se také grappa podává jako míchaný nápoj společně např. s ginem a dašími surovinami.
Za nás oblíbený míchaný nápoj z této pálenky je 5 cl grappy, 2 cl malinového likéru a šťáva z červeného grepu.
Pokud jste ještě nikdy grappu neochutnali a láká Vás to, je jedinečná šance ochutnat od výrobce Luigi Francoli. Uznávaného výrobce s Italskou pálenkou té nejvyšší kvality.