Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon je pozdní moštová odrůda révy vinné (Vitis vinifera), pocházející z Francie. Je jednou z nejpěstovanějších odrůd na světě, s výsadbami v mnoha zemích, včetně Francie, Španělska, Itálie, Chile, USA, Austrálie, Argentiny a Jihoafrické republiky. Cabernet Sauvignon je středně silná odrůda s tmavě modrými bobulemi. Hrozny jsou středně velké, kuželovité, se silným voskovým ojíněním. Vína z odrůdy Cabernet Sauvignon jsou typická svými výraznými tříslovinami, svěží kyselinou a plným tělem. Aroma je bohaté, s tóny černého rybízu, ostružin, černého bezu, třešní, švestek, borůvek a fialek. Zrání v dubových sudech přidává do vína další tóny, například čokolády, tabáku, kávy, vanilky a cedrového dřeva. Cabernet Sauvignon je oblíbenou odrůdou pro výrobu delších červených vín, která mohou zrát i několik let. Je také často používána k výrobě cuvée, například s odrůdou Merlot. Některá z nejznámějších vín z odrůdy Cabernet Sauvignon pocházejí z francouzských oblastí Bordeaux a Médoc. Mezi další významné producenty Cabernet Sauvignon patří Chile, Argentina, USA, Austrálie a Jihoafrická republika. Cabernet Sauvignon je univerzální víno, které se hodí k různým pokrmům. Je oblíbenou volbou k masu, zvěřině, sýrům a dušeným pokrmům.
Vyvážené, harmonické víno s jemnou tříslovinkou a příjemnou vůní divokého ovoce. Víno je vhodné k červeným, pečeným a...