Nebbiolo
Nebbiolo je italská odrůda révy vinné, která pochází z regionu Piemont. Je to jedna z nejstarších a nejcennějších odrůd v Itálii a je základem pro výrobu některých z nejslavnějších vín na světě, včetně Barola, Barbaresca a Roera. Název odrůdy je odvozen od slova "nebbia", což v italštině znamená "mlha". To je pravděpodobně způsobeno tím, že oblast, kde se odrůda pěstuje, je často zahalena mlhou. Hrozny Nebbiola jsou malé a kulaté, s tmavě modrou slupkou. Mají vysoký obsah kyselin a tříslovin, což jim dodává strukturu a potenciál k archivaci. Vína z odrůdy Nebbiolo jsou často popisována jako komplexní a elegantní. Mají silnou vůni černých třešní, malin, fialek a tabáku. Chuť vína je plná, s výraznými tříslovinami a kyselinami. Vína z odrůdy Nebbiolo jsou ideální k jídlu. Dobře se hodí k červenému masu, zvěřině, tvrdým sýrům a čokoládě. Nebbiolo je odrůda, která vyžaduje dlouhé zrání. Mladá vína jsou často tvrdá a tříslovitá. Jejich chuť se vyvíjí až po několika letech archivace. Nebbiolo se pěstuje v mnoha oblastech Itálie, ale nejlepší vína pocházejí z regionu Piemont. Zde se odrůda pěstuje na svazích pohoří Langhe a Monferrato. Tato oblast je známá svým chladným a suchým klimatem, které je ideální pro pěstování Nebbiola. Nebbiolo je odrůda, která je oblíbená mezi someliéry a vinnými nadšenci po celém světě. Je to odrůda, která nabízí širokou škálu chutí a potenciál k archivaci.