Nero d'Avola
Nero d'Avola je tradiční italská odrůda vinné révy, která pochází z ostrova Sicílie. Je to nejrozšířenější odrůda na Sicílii a tvoří asi 15 % celkové plochy vinic na ostrově. Nero d'Avola je také pěstována v Kalábrii a v některých dalších oblastech Itálie, a dokonce i v některých zemích mimo Evropu, jako je Austrálie, Kalifornie a Chile. Hrozny Nero d'Avola jsou středně velké, s modro-červenou slupkou. Hrozny mají výraznou vůni černého ovoce, jako jsou třešně, švestky a maliny. Chuť vína Nero d'Avola je bohatá a plná, s výraznými ovocnými tóny a příjemnou kyselinou. Vína z Nero d'Avola mají obvykle vysoký obsah alkoholu, který se pohybuje mezi 13 a 15 %.Vína Nero d'Avola jsou obecně vhodná k pití mladá, ale mohou být také archivována po dobu několika let. Vína z Nero d'Avola se hodí k široké škále jídel, včetně červeného masa, sýrů a grilovaných pokrmů. Nero d'Avola je oblíbená a všestranná odrůda, která vyrábí kvalitní vína.